Image

Президент МОК Томас Бах звернувся до олімпійської спільноти

Понеділок 4 Травня, 2020

З глобальною пандемією COVID-19 ми всі живемо у часи великої невизначеності. І сьогодні ця невизначеність далека від того, щоб йти на спад. Ми всі тільки починаємо розуміти подальші наслідки кризи спричиненої коронавірусом в усьому світі. Однак, немає сумніву щодо того, що ця пандемія торкнеться всіх сфер суспільства, і зокрема всіх нас у світі спорту.

Глобальне поширення вірусу призвело до того, що Олімпійські ігри Токіо-2020 довелося перенести на 2021 рік – історичне рішення, прийняте для захисту здоров’я атлетів і сотень тисяч людей, що беруть участь в Іграх. Моя щира подяка кожному з вас за вашу рішучу підтримку рішення Виконавчого комітету МОК відкласти проведення Олімпійських ігор в Токіо 2020 року, яке ми прийняли разом з нашими японськими партнерами і друзями. Солідарність всіх 206 національних олімпійських комітетів (НОКів), всіх міжнародних федерацій (МФ) з літніх олімпійських видів спорту, а також Комісії атлетів МОК і континентальних комісій атлетів щодо цього історичного перенесення є відмінною демонстрацією єдності Олімпійського руху за цих безпрецедентних обставин.

Кризове управління пов’язане з коронавірусом

Тепер перед нами стоїть ще одне безпрецедентне завдання – організація перенесених Олімпійських ігор. Це перший випадок в нашій довгій олімпійській історії і справжній виклик для МОК, наших японських партнерів та друзів, а також всіх членів нашої олімпійської спільноти.

Ця нова ситуація потребуватиме всієї нашої солідарності, креативності, рішучості та гнучкості. Нам всім потрібно йти на жертви та компроміси. Надзвичайні обставини вимагають надзвичайних заходів. У цій ситуації кожен з нас повинен виконати свою роль, і це стосується всіх, і зокрема МОК. Зі свого боку, можемо запевнити, що МОК буде і надалі нести відповідальність за свою частку операційного навантаження і витрат на ці відкладені Ігри, відповідно до умов чинної угоди на 2020 рік, яку ми уклали з нашими японськими партнерами та друзями. Хоча точну цифру називати рано, ми вже знаємо, що у зв’язку з перенесенням нам доведеться взяти на себе витрати в кілька сотень мільйонів доларів США.

Щодо підтримки олімпійської спільноти, на яку вплинула ця криза, ми вже ведемо перемовини зі спортсменами, НОКами та МФ, а також з нашими комерційними партнерами і спонсорами. У режимі невідкладних заходів подовжено всі олімпійські гранти НОКам для забезпечення їх підготовки до Ігор. Це також стосується грантів для 1600 олімпійських стипендіатів по всьому світу і команди біженців МОК.

Спільна цільова група з символічною назвою «Here we Go» вже професійно працює на повну силу, дотримуючись переліку засобів щодо економії коштів від МОК, а також рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо можливої адаптації до організації масових заходів.

Дотримуючись цієї стратегії, у нас є унікальна можливість перетворити відкладені Олімпійські ігри Токіо-2020 на свято єдності людства і символ стійкості людей у подоланні кризи, спричиненої коронавірусом. Уявіть собі, яким потужним сигналом надії стануть Олімпійські ігри для світу в ці безпрецедентні часи. Олімпійський вогонь може бути світлом в кінці темного тунелю, в якому зараз знаходиться людство.

Світ після коронавірусу

Сьогодні ніхто не знає, як будуть виглядати реалії посткоронавірусного світу. Однак зрозуміло, що, мабуть, ніхто з нас не зможе підтримати кожну окрему ініціативу чи захід, як ми планували до початку кризи. Нам всім потрібно буде уважно переглянути масштаб деяких наших заходів і внести необхідні корективи відповідно до нових реалій. У цьому контексті адміністрація МОК переглядає бюджет та пріоритети МОК. Цей огляд буде незабаром представлений Виконавчому комітету МОК для обговорення та затвердження.

Девіз, який ми запровадили разом з Олімпійським порядком денним 2020, і який написано на стіні в Олімпійському домі: «Змінюється світ, змінюйся ти», в цей кризовий час є більш актуальним, ніж будь-коли. Якщо ми винесемо правильні уроки з ситуації, що склалася, ми зможемо навіть посилити значимість та актуальність олімпійського руху в майбутньому. Тому ми повинні продовжувати реформи Олімпійського порядку денного 2020 з огляду на необхідість підвищення його стійкості в умовах подолання кризи.

Для цього, як відповідальна організація, ми повинні наважитися зазирнути в майбутнє світу після цієї кризи. Історія свідчить, що значні кризи або системні потрясіння, такі як пандемія коронавірусу, мають глибокий і далекосяжний вплив на суспільство загалом. Тому ми повинні уявити, яким буде світ спорту після коронавірусу і яке місце у ньому займатимуть олімпійські цінності та Олімпійські ігри.

Сьогодні ніхто не може по-справжньому передбачити реалії цього пост-коронавірусного світу. Але якщо ми хочемо бути готовими, нам потрібно спробувати зазирнути далі. У світлі цієї дискусії, на мій погляд, є привід замислитись щодо трьох можливих сценаріїв, враховуючи, що вони в жодному разі не є вичерпними і навряд чи стануть реальністю в чистому вигляді, але будуть відрізнятися в залежності від їх національного, регіонального і культурного фону.

У першому сценарії суспільство буде розвиватися у тому ж напрямку, що і до кризи. За такого сценарію нинішня криза, швидше за все, поглибить вже існуючу соціальну та економічну нерівність, прояви якої в багатьох суспільствах це більше оголила ця криза.

Світ не зможе подолати її лише шляхом сліпого дотримування комп’ютерних алгоритмів, що ґрунтуються на даних минулого, наприклад, фінансової кризи 2008 року. Ця криза сильно відрізняється. Для подолання нинішньої кризи будуть потрібні людська майстерність, досвід і креативність.

Другий сценарій значною мірою характеризується суспільством і країнами, якими ще більше керують егоїзм і власні інтереси. Цей сценарій може призвести до ще більшого розколу суспільства, до ще більшої нерівності з усіма соціальними ризиками, які це тягне за собою для політичних систем. Це призвело б до різкого погіршення міжнародних відносин, протекціонізму і політичної конфронтації в усіх аспектах людського життя: в економіці, спорті, культурі, гуманітарній допомозі, все стало б політичним інструментом у цьому політичному протистоянні.

Основними рисами третього сценарію є велика солідарність і міжнародне співробітництво. Цей сценарій буде означати, що ми зрозуміли, що ми не можемо передбачити або сформувати майбутню конфігурацію світу, покладаючись виключно на технології, і що ані людина, ані уряд, ані нація не можуть самостійно вирішити великі проблеми людства. Це призвело б до зусиль щодо справедливого розподілу труднощів кризи між людьми і народами, а також до зміцнення справедливого і заснованого на співпраці світового порядку.

Які б елементи цих сценаріїв не домінували, це матиме фундаментальний вплив на спорт і суспільство загалом.

Будучи об’єднаними нашими олімпійськими цінностями миру, солідарності, поваги й єдності в усьому нашому різноманітті, ми можемо зробити важливий внесок в цей посткоронавірусний світ. Ми можемо зробити це на міцній основі. Завдяки численним реформам Олімпійського порядку денного 2020 ми насолоджуємося довгостроковою стабільністю. Це дозволяє нам не тільки взяти на себе нашу частку витрат по перенесенню Олімпійських ігор Токіо-2020, але і надалі допомагати атлетам та зацікавленим сторонам. І ж, немає причин для самозаспокоєння. Цей посткоронавірусний світ зіткнеться з новими викликами, зокрема соціальними, економічними і політичними. Тому ми повинні сприяти реалізації Олімпійського порядку денного 2020 і адаптувати його.

Соціальний вплив

Можна справедливо припустити, що в посткоронавірусному суспільстві охорона здоров’я відіграватиме набагато важливішу роль. Спорт і фізична активність вносять значний внесок у здоров’я. Хоча дослідження ВООЗ вже продемонстрували це з приголомшливими результатами щодо неінфекційних захворювань, коронавірусна криза показала нам, наскільки міцний загальний стан здоров’я населення допомагає подолати й інфекційні захворювання. Отже, спорт і фізична активність є, мабуть, найбільш недорогим інструментом для створення здорового суспільства. Щоб зробити це ще більш очевидним, МОК збирається укласти з ВООЗ новий Меморандум про взаєморозуміння.

Ми можемо підкреслити значення спорту для інклюзивності та інтеграції. Іноді спорт – це єдиний вид діяльності, який об’єднує людей незалежно від їх соціального, політичного, релігійного чи культурного походження. Спорт – це клей, який об’єднує суспільство. Така інклюзивність ще більш важлива в інших суспільствах, що мають глибокі розбіжності.

Ми також повинні розглянути, що може означати соціальна дистанція для наших відносин із кіберспортом. Підтримуючи наші принципи, дотримуючись «червоної лінії» щодо олімпійських цінностей, ми ще більш наполегливо рекомендуємо всім нашим зацікавленим сторонам «подумати про те, як керувати електронними та віртуальними формами свого виду спорту та досліджувати можливості з розробниками ігор» (Декларація 8-го Олімпійського саміту, 7 грудня 2019 року). Деякі МФ вже проявили велику креативність, організувавши дистанційні змагання. Ми повинні ще більше посилити ці кроки і закликати нашу спільну робочу групу зайнятися вирішенням цієї задачі і використання нових можливостей.

Економічний вплив

Без сумніву, нинішня криза в сфері охорони здоров’я призведе до тривалої та глибокої економічної кризи, вплив якої на спорт може відрізнятися у різних країнах. Це багато в чому залежатиме від того, яке значення уряди нададуть величезному соціальному капіталу, представленому спортом, якщо мова йтиме про виділення фінансової допомоги, наданої ними для відновлення економіки. Тому ми повинні наполегливо просити уряди цінувати та поважати величезний внесок спорту в охорону здоров’я, його значення для інтеграції, соціального життя та культури, а також його важливу роль для їх національних економік.

Наприклад, в Європі, нещодавнє дослідження показало, що спорт вносить більше ніж два відсотки до ВВП, що робить спорт економічно важливішим, ніж низка традиційних економічних секторів. Це ж дослідження показало, що майже три відсотки всіх робочих місць у Європі пов’язані зі спортом. Тож спорт є великим роботодавцем.

Це дослідження, як і багато інших, демонструє, що спорт може відігравати не лише позитивну соціальну роль, але й економічну, допомагаючи світу оговтатись від кризи. Ми не є частиною проблеми. Ми можемо бути частиною її вирішення. Для цього уряди повинні включити спорт у свої програми економічної підтримки.

Однак, для більшості спортивних заходів, як і для всіх верств суспільства, все буде не так, як було раніше. Ось чому МОК повинен додатково посилити реформи стійкості та здійсненності Олімпійського порядку денного 2020 з новим етапом «Нової норми», щоб зробити ще більшими заощадження для Організаційних комітетів Олімпійських ігор.

МОК також вивчить, чи можна і як ми можемо прискорити реагування на зміни клімату. МОК як організація вже є вуглецево-нейтральною, як і Олімпійські ігри Токіо-2020 мають бути також. Наша нова мета може полягати в тому, щоб зробити їх обох кліматично позитивними ще до 2030 року, який для міжнародної спільноти є роком для досягнення їх кліматичних цілей.

Щодо Олімпійського руху в цілому, можливо, нам також доведеться більш уважно придивитися до поширення спортивних заходів, як ми вже обговорювали на попередніх Олімпійських самітах. Фінансовий тиск на всі зацікавлені сторони, зокрема НОКи, МФ та організаційні комітети, може вимагати більшої консолідації в цьому аспекті.

Політичний вплив

Принаймні в деяких частинах світу ми можемо побачити більше націоналізму, більше протекціонізму і, як результат, більше політичного протистояння. Тут потрібно підкреслити наші олімпійські цінності солідарності, миру, поваги один до одного та глобальних правил спорту. Живучи та зміцнюючи солідарність, ми можемо показати, що шанобливе міжнародне співробітництво дає кращі та справедливіші результати, ніж ізоляціонізм.

Усі ми повинні докласти максимум зусиль для того, щоб Олімпійські ігри підтримало все міжнародне співтовариство як демонстрацію «Єдності людства у всьому нашому різноманітті»; що Олімпійські ігри будують мости для всіх без будь-якої дискримінації; і тому Олімпійські ігри як унікальна спортивна, культурна та соціальна подія повинні виходити за рамки будь-яких політичних чи інших протирічливих міркувань.

Шлях вперед

Я сподіваюся, що завдяки цим ідеям я можу сприяти всебічній дискусії. Тому я пропоную широкомасштабну консультацію між усіма нами під керівництвом Виконавчого комітету МОК та Сесії МОК, як ми це робили для Олімпійського порядку денного 2020. Вже давні греки, яким ми зобов’язані Олімпійськими іграми, знали, що з кожною кризою приходить можливість. Давайте скористаємося цією можливістю шляхом єдності та творчості, щоб вийти з цієї кризи ще сильнішими. Посткоронавірусний світ потребуватиме спорту, і ми готові зробити свій внесок у його формування з нашими олімпійськими цінностями.

Лозанна, 29 квітня 2020 року

Томас Бах