Image

Олімпійська історія: все що потрібно знати про церемонію відкриття Ігор

Понеділок 25 Травня, 2020

Олімпійські ігри – найбажаніші та найочікуваніші змагання чотириріччя для багатьох спортсменів, тренерів та вболівальників. Одне з найголовніших місць займають церемонії Олімпійських ігор, яким ми присвятимо декілька постів.

Нагадаємо, що дізнаватись більше про олімпійський рух ми можемо завдяки ініціативі віцепрезидента Національного олімпійського комітету України, президента Федерацій стрибків у воду та синхронного плавання Ігоря Лисова, яку реалізовує заступниця директорки Центру олімпійської підготовки зі стрибків у воду, викладачка кафедри Історії та теорії олімпійського спорту Навчально-наукового олімпійського інституту НУФВСУ Марія Колчин

До церемоній Олімпійських ігор відносяться наступні:

  • церемонія відкриття;
  • церемонія закриття;
  • церемонія нагородження.

Церемонії відкриття та закриття ОІ для багатьох з нас – це видовищне, театралізоване дійство. Проте, для організаторів все не так просто, адже вони мають дотримуватися ряду вимог. Дані церемонії повинні відбуватися згідно з протоколом, який встановлений Міжнародним олімпійським комітетом та відображати й змальовувати гуманістичні принципи олімпізму і робити внесок в їх розповсюдження.

Церемонія відкриття повинна відбуватись не раніше ніж за один день до змагань Ігор Олімпіади та зимових Олімпійських ігор. Церемонія закриття повинна відбуватися в останній день змагань Ігор Олімпіади та зимових Олімпійських ігор.

Детальна програма таких церемоній повинна створюватись ОКОІ (організаційним комітетом Олімпійських ігор) та подаватися на затвердження Виконавчого комітету МОК.

Церемонія відкриття

Офіційна частина розпочинається з того, що президент Міжнародного олімпійського комітету (на сьогодні президентом МОК є Томас Бах) та президент ОКОІ зустрічають голову держави-організатора ОІ біля головного входу на стадіон й супроводжують його до місця на офіційній трибуні. Після цього розпочинається парад учасників.

Під час церемонії відкриття учасники мають вийти на парад в офіційній парадній формі. Кожна команда має йти за табличкою, яка вказує її назву, а також повинна супроводжуватись своїм прапором, який, зазвичай, несе один член делегації. Проте, з Ігор у Токіо МОК прийняв рішення про двох прапороносців (чоловіка та жінку).

Згідно традиції, делегації йдуть парадом в абетковому порядку мови країни-організатора, на чолі з командою Греції – як країни-родоначальниці Ігор, а також делегації країни-організатора, яка замикає колону. Брати участь в параді можуть тільки атлети, які беруть участь в Олімпійських іграх з правом розташування в Олімпійському селищі, на чолі з максимум шістьма офіційними представниками від делегації.

Після виходу всіх делегацій президент МОК у супроводі президента ОКОІ переходять до п’єдесталу, що розташовується на полі перед офіційною трибуною. Звернення робить президент ОКОІ.

Потім Президент МОК виголошує промову, в якій він посилається на П’єра де Кубертена, і далі оголошує: «Я маю честь запросити … (главу держави) оголосити відкритими Ігри … Олімпіади сучасної ери (або … зимові Олімпійські ігри).»

Голова держави оголошує відкритими Ігри.

Як тільки пролунав олімпійський гімн, на стадіон вноситься олімпійський прапор в горизонтальному положенні та закріплюється на флагштоці, що встановлюється на арені.

Олімпійський факел вноситься на стадіон бігунами, які змінюють один одного. Останній бігун робить коло на стадіоні перед тим, як запалити олімпійський вогонь, який погасне тільки на церемонії закриття Олімпійських ігор. Запалення олімпійського вогню супроводжується символічним випуском голубів.

Прапороносці всіх делегацій формують півколо навкруги п’єдесталу. Учасник та суддя, що представляють країну-організатора по черзі промовляють олімпійську клятву тримаючи лівою рукою край олімпійського прапора та піднявши праву руку, після чого виконується гімн країни-господарки Ігор. Після цього прапороносці йдуть на свої місця, щоб спостерігати за художньою програмою, яка нікого не залишає байдужими.

Далі буде.