Image

Олімпійська історія: перші жінки-чемпіонки

Вівторок 12 Травня, 2020

Ми продовжуємо разом вивчати олімпійську історію. Така можливість стала реальністю завдяки ініціативи віцепрезидента Національного олімпійського комітету України, президента Федерацій стрибків у воду та синхронного плавання Ігоря Лисова.

Своїми знаннями з нами ділиться заступниця директорки Центру олімпійської підготовки зі стрибків у воду, викладачка кафедри Історії та теорії олімпійського спорту Навчально-наукового олімпійського інституту НУФВСУ Марія Колчин.

Сьогодні спробуємо розібратись хто був учасниками Олімпійських ігор і хто вперше з жінок отримав титул чемпіонки.

Участь в Олімпійських іграх в Стародавній Греції могли брати лише вільно народжені греки – чоловіки та юнаки. Перед змаганнями вони промовляли клятву про те, що вони не були засуджені та були шляхетні. В змаганнях не могли брати участь жінки, раби та чужоземці. Взагалі, під час проведення змагань на стадіоні єдиною жінкою, що могла бути присутня була жриця храму богині Деметри. Проте, до олімпійської історії ввійшли ім’я двох жінок: Кініски та Каліпатейри.

Кініска була донькою спартанського царя Агесилая та стала першою в історії жінкою-переможницею ОІ. Як їй це вдалося? Відповідь є досить простою – жінкам царського походження дозволялося виставляти своїх коней для участі у перегонах. Її колісниця прийшла першою і вона здобула перемогу навіть не будучи присутньою в Олімпії.

Історія Каліпатейри є дуже захоплюючою. Вона походила з однієї з найвідоміших спортивних династій – родини Діагора з острова Родоса. Ця спортивна родина брала участь у змаганнях понад 80 років, 9 разів її представники ставали Олімпійськими чемпіонами. Отже, Каліпатейра була донькою, сестрою, тіткою, дружиною та матір’ю олімпійських чемпіонів. Коли виступав її син вона переодягнувшись тренером пробралася до місця проведення змагань. Коли син здобув перемогу над суперником Каліпатейра не втрималася, скочила з місця і з неї злетіла накидка та всі присутні побачили, що на стадіоні присутня жінка. За правилами її мали покарати (смертна кара). Проте греки вірили, що ніхто не може стати Олімпійським чемпіоном не маючи прихильності богів Олімпу. Як ми зрозуміли, родина Каліпатейри мала неабияку прихильність богів тому її не стратили. Втім, з того часу всі учасники змагань та глядачі мали бути оголеними.

Оскільки жінки не могли брати участь та бути присутніми під час проведення Олімпійських ігор, для них проводилися окремі змагання на честь богині Гери. Вони проходили в один рік з Олімпійськими іграми, за місяць до Ігор та через місяць після них. Жінки змагалися лише в одному виді змагань – бігу на 5/6 стадія та були поділені на три вікові категорії.

Після відродження Олімпійських ігор планувалося, що й надалі будуть змагатись виключно чоловіки і під час перших Ігор сучасності у 1896 року жінки участі в них не брали. Про те, вже на наступних ОІ (Париж, 1900 р.) участь в змаганнях брали 22 жінки. Вони змагались у таких видах спорту, як крокет, теніс, гольф, а також у кінних перегонах та парусному спорті. Наразі Міжнародний олімпійський комітет запевняє, що Олімпійські ігри в Токіо мають бути першими в історії гендерно збалансованими Іграми з участю 48,8% жінок.