Image

Олімпійська історія: найцікавіше про програму Ігор

Неділя 26 Квітня, 2020

А ми продовжуємо знайомити Вас з матеріалами про олімпійську історію, які, за ініціативи віцепрезидента Національного олімпійського комітету України, президента Федерацій стрибків у воду та синхронного плавання Ігоря Лисова, готує заступниця директорки Центру олімпійської підготовки зі стрибків у воду, викладачка кафедри Історії та теорії олімпійського спорту Навчально-наукового олімпійського інституту НУФВСУ Марія Колчин.

Цього разу мова піде про програму Олімпійських ігор. Почнемо з історії. Як вам вже відомо, батьківщиною Олімпійських ігор є Греція. Протягом Ігор перших 24 Олімпіад змагання проводилися в один день, але поступово збільшувалась кількість видів змагань (максимально – 20), та тривалість – до 5 днів.

У програмі 1-13 Ігор був тільки біг на один стадій (192,27 м). (Ста́дій, також ста́дія, стадіон (грец. στάδιον) — старовинна одиниця вимірювання відстаней у багатьох народів, що була вперше введена у Вавилоні, а вже потім отримала свою грецьку назву. Стадій був відстанню, що проходила людина спокійною ходою за час сходу сонця, тобто протягом приблизно 2 хвилин).

14 Ігри – біг на 2 стадія.

15 Ігри – біг на довгі дистанції (8, 10, 12, 24 стадій).

На 23 (688 р. до н.е.) вперше змагались кулачні бійці.

На 25 (680 р. до н.е.) – гонки на колісницях.

На 33 (648 р. до н.е.) – панкратіон, що поєднував прийоми боротьби та кулачного бою.

Починаючи з 37 Олімпійських ігор (632 р. до н.е.) в Олімпійських іграх брали участь юнаки молодше 20 років, спочатку в бігу та боротьбі, а на наступних Олімпійських іграх – в п’ятиборстві; ще через 12 років почали змагатися в кулачному бою, а в 200 р. до н.е. (145 ігри) в панкратіоні.

Після 77 олімпіади змагання проходили в 3 дні, пізніше програма розширилася.

Програма змагань:

У 1-й день – відкриття Олімпійських ігор, приносили жертву богам, вимовляли клятву учасники змагань.

У 2-й день – змагалися юнаки до 20 років.

У 3-й день – змагалися дорослі.

У 4-й день – кінні змагання (скачки на колісницях).

У 5-й день – багатоборство, нагородження переможців, закриття Ігор.

На Іграх поети читали вірші, конкурс мистецтв був частиною програми олімпійських змагань.

На перших Олімпійських іграх сучасності (Афіни, 1896 р.) змагання проводилися в 9 видах спорту, було розіграно всього 43 комплекти нагород.

До видів спорту, що увійшли в програму перших ОІ належать:

– боротьба;

– велоспорт;

– легка атлетика;

– плавання;

– спортивна гімнастика;

– стрільба;

– теніс;

– важка атлетика;

– фехтування.

Цікавим є те, що спеціальною комісією Міжнародного олімпійського комітету було рекомендовано на кожних Іграх проводити змагання з академічного веслування, боксу, кінного спорту, крикету, вітрильного спорту, поло, футболу, же-де-пому (старовинна гра з м’ячем, що є праобразом тенісу, де м’яч перебивався через сітку або мотузку ракетками) проте вони не були проведені.

Після вдалого проведення змагань програма ОІ почала стрімко розширюватися і на наступник Іграх (Париж, 1900 р.) до неї ввійшли 20 офіційних олімпійських видів спорту, а також 5 – неофіційних. Таких як – боулінг на траві, автогонки, гонки на повітряних кулях, же-де-пом в приміщенні та на відкритому повітрі, а також стрільба по голубам (стендова стрільба).

Далі буде.